door Marie-Anne de Jonge

Voor Ab Talmon bestaat de wereld uit onafhankelijke domeinen, die met verschillende gereedschappen betreden en onderzocht moeten worden. In twee is hij goed thuis: het ondernemende en het scheppende. Al jong speelt hij klassiek piano, treedt op als bassist in rockbandjes, schildert, fotografeert en filmt. Een studie in Delft moet wijken voor de kracht van de camera. In 1981 wordt zijn innovatieve film- en videoproductiebedrijf TALMON online storytelling opgericht, dat voor een breed klantenportfolio nieuwe toepassingen vindt voor film, interactive design en online storytelling. Het komt als eerste op de markt met een interactief jaarverslag voor het Wereld Natuur Fonds, werkt mee aan een tentoonstelling in de Kunsthal, maakt een educatieve game over schilderkunst en wint de afgelopen 10 jaar meer dan 85 prijzen op internationale festivals. In 2014 richt hij de 'madtech' startup StoryTEQ op, dat pionier is in het personaliseren en dynamisch maken van video. In 2018 neemt hi wat meer afstand van dit softwarebedrijf.

In het tijdperk van digitalisering groeit langzaam de behoefte ook weer terug te gaan naar de bron. Het ambacht. De echte materie. Papier, houtskool, doek, verf. De leegte en absoluutheid waarin schilderijen ontstaan. De paradox van je bewegen in deze twee domeinen creëert een spanning die hem mateloos inspireert. Eind 90er jaren pakte hij het schilderen weer op om vanuit zijn intuïtie volledig vrij te kunnen werken met een expressieve en spontane manier van schilderen. Vaak op basis van figuren, bloemen en figuratieve elementen, soms lyrisch- of expressionistisch abstract. In 2014 maakt hij als vrije opdracht de documetaire "Een kind van 70" over de bevriende kunstenaar Wouter Stips. Het werk van schilders als Willem de Kooning, Jackson Pollock, Miro, Appel, van Gogh, Modigliani en Rothko zet hem op een intuïtief, spiritueel spoor waar niemand over zijn schouders meekijkt. Hij werkt overwegend met acryl op (grof) linnen in zijn Atelier De Sprong in Bilthoven, dat op afspraak te bezoeken is.

In 2012 start hij met Else Rosenboom MaCloud Gallery in Bilthoven, dat de eerste 6 jaar gevestigd is in het centrum van Bilthoven en nu ook gevestigd is in Atelier de Sprong in Bilthoven.

 

Image